shape
shape

6-9 Yaş Dönemi İçin Öneriler

6-9 Yaş Dönemi İçin Öneriler | Açı Eğitim Kurumları

6-9 Yaş Dönemi İçin Öneriler

Çocuklarımızın büyüme sürecinde 6 ile 9 yaş aralığında taşıdığı tipik özellikler, onların hayat boyu yaşayacakları bireysel gelişim yolculuğuna dair önemli ipuçları taşır. 

Sizler bu özellikleri gözlemleyip doğru hareket ederek, çocuğunuzun bu özel yolculuğunda onlara rehber olmalısınız.

6-9 Yaş Dönemsel Özellikler ve Öneriler

Farklılık

En başta söylemeliyim ki; her çocuk özel ve eşsiz bir bireydir ve her çocuk bu özel yolculuğunda kendi benzersiz hızında büyür ve öğrenir. Unutmayın, bazı çocuklar daha hızlı adımlar atabilirken, bazıları için bu yolculuk daha uzun sürebilir. 

Bu farklılıkları anlamak ve kabul etmek, çocuğunuzun kendine güvenini inanılmaz bir şekilde artıracaktır.

Onun farklılıklarını gözlemleyin, ilgi alanlarına dikkat edin ve onun özel yeteneklerini takdir edin. Örneğin, eğer çocuğunuz resim yapmaktan hoşlanıyorsa, onun hayal gücünü desteklemek adına yeni resim malzemeleri alabilir ve onu bu alanda cesaretlendirebilirsiniz.

Bağımsızlık

Bu dönemde çocuklar, aileleriyle olan bağlarını güçlendirirken aynı zamanda bağımsızlık arayışlarına yönelebilirler. Onlara, bu süreçte duygusal destek sağlamak ve bağımsızlık kazanma fırsatı tanımak önemlidir.

Ailece bir aktivite planladığınızda, çocuğunuza katkıda bulunma ve kendi tercihleri doğrultusunda küçük kararlar alma şansı verin. "Aktivite planımıza katkı sağlayabileceğine inanıyorum. Sen ne düşünüyorsun?" şeklinde ona güven vererek bağımsızlık duygusunu pekiştirebilirsiniz.

Merak

Çocuklar bu dönemde dünyayı keşfetmeye başlarlar. Merakları artar ve birçok soru sorarlar. Bu soruları destekleyici bir şekilde karşılamak, öğrenmeye olan ilgilerini canlı tutar.

Tablet veya bilgisayar kullanımını sınırlı tutarak, yapay zekâ Chat bot (örneğin GPT AI) kullanarak onunla birlikte, çocuğunuz öyküyü etkileyebildiği, karakterleri şekillendirebildiği ve hikâyenin gidişatını belirleyebildiği interaktif hikâyeler oluşturabilirsiniz. 

Yine yapay zekâ Chat botları kullanarak çocuğunuzun merak ettiği soruları sormasını sağlayacak “Soru-Cevap Oturumları” düzenleyebilirsiniz. Bu, onun öğrenme sürecine aktif bir şekilde katılmasına olanak tanır.

Oyun

Oyunlar, çocukların fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunur ve aile ile birlikte oynanan oyunlar, çocuklarla güçlü bir bağ kurmanın ve olumlu bir aile ortamının oluşturulmasının harika bir yoludur.

Ailece mutfakta kurgulayacağınız; tarif okuma, ölçü birimleri kullanma gibi küçük roller içeren oyunlar oynayarak çocuğunuzun öğrenmesine katkıda bulunabilir, yeni beceriler kazanmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Unutmayın ki siz, çocuğunuzun en önemli rehberisiniz. Onları anlamak, desteklemek ve sevgiyle büyümelerine eşlik etmek, çocuklarınızın sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunacaktır.

Diğer Blog Paylaşımları

Açı Eğitim Kurumları - Kurumsal Giriş Fotoğrafı

Kurumsal Giriş